Ontwerpers

Frank Weil

Art director Creafort & ontwerper tafelmodel ROR, Azen, Stone en TILT

Frank Weil is opgeleid als architectonisch ontwerper en interieurarchitect aan de Kunstacademie in Rotterdam. Het filosofisch gedachtegoed en de elementaire ontwerp benadering van architect, meubelmaker Gerrit Rietveld is voor hem vanaf zijn academietijd een bron van inspiratie. Frank Weil ziet architectuur, interieur en meubelontwerp als een coherent geheel.

Begin jaren negentig werkte hij als product ontwerper in Florence, Italië samen met architect en mede oprichter van het vermaarde SUPERSTUDIO, Roberto Magris. Hier werkte hij aan ontwerpen voor o.a. Benetton, Knoll en Segafredo. In 1995 startte Weil zijn eigen studio FRANK WEIL IAD in Rotterdam. Aanvankelijk ontwierp hij directiemeubilair en tafels voor de Nederlandse labels: Exquis, Castelijn, Artifort en Vepa. Daarnaast realiseerde de studio in samenwerking met verschillende partners talloze interieurs, particuliere woonhuizen en villa’s. De focus ligt hierbij op het realiseren van ruimtes welke door esthetische ruimtelijke kwaliteit een positieve atmosfeer scheppen. Doel is ontwerpen te creëren waarin in diepere zin een wisselwerking ontstaat tussen huis en bewoner. Vanaf 2016 ontwerpt Weil voor het Nederlandse Creafort. De tafelseries ROR, AZEN, Stone en TILT zijn creaties van Frank Weil collection en vormen onderdeel van de vaste Creafort Collectie.

Frank Weil heeft een uitgesproken voorliefde voor tafels. Hij werkt in en met modellen alsof het een abstract beeldhouwwerk betreft aan minimalistische constructies en onderlinge verhoudingen. Het materiaal krijgt betekenis door samenspel van -dikwijls vanuit elkaar ontstane geometrische- vormen welke tot coherente eenheid zijn gebracht. Hierbij ontstaat een elementaire samensmelting van concept, vorm en materiaal. In essentie gaat het hem om “de manier van denken” niet om de “stijl” waardoor in het ontwerp diepte en authenticiteit kan ontstaan.


Lennart Boer

Ontwerper fauteuil Flow

Lennart heeft industrieel ontwerp gestudeerd in Rotterdam. Deze opleiding viel op door haar bijzondere aanpak van lesgeven. De projecten waren gericht op de praktijk, werkelijke opdrachten van echte opdrachtgevers. Hierdoor kreeg hij al snel een hands-on mentaliteit, dit is direct terug te zien in zijn ontwerpen.

In de laatste fase van zijn studie heeft hij zich gespecialiseerd in het ontwerpen van meubelen. Afstuderen en eerste baan waren bij een design studio. De meubelwereld intrigeert hem. Zijn zoektocht naar kennis en inspiratie heeft hem middels een aantal verschillende functies bij diverse type meubel bedrijven doen ontwikkelen tot een zeer veelzijdig ontwerper. De kennis van verkoop, inkoop, productie, marketing, consumenten en de markt zorgen ervoor dat zijn ontwerpen realistisch zijn en een echte functie en wens vervullen.

Lennart tekende voor fauteuil model Flow bij Creafort.


Mart van der Meer

Ontwerper tafelmodel Drone en Fly

Mart van der Meer is interieurarchitect en ontwerper. Mart heeft de opleiding ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in 1994 afgerond. Na de opleiding heeft hij ruim 5 jaar gewerkt bij EGM in Dordrecht. Mart is hierna begonnen bij OIP als projectmanager. Zo heeft hij de afgelopen jaren voor diverse opdrachtgevers gewerkt.

Mart is ontwerper van de tafels van model Drone en Fly.


Toine van den Heuvel

Ontwerper fauteuil Avola en barstoel Avola

Ontwerper Toine van den Heuvel heeft een passie voor techniek en vormgeving. Zijn ontwerpen hebben een simpele strakke belijning, die ze tijdloos en toepasbaar maakt voor elke omgeving. De vorm komt altijd voort uit de functie, handzaam in het gebruik, zonder overbodige decoratie. Ze hebben daarmee een functionele en esthetische meerwaarde voor de gebruiker. Gemaakt van goed te onderhouden materialen die een lange levensduur hebben. Duurzaamheid ziet hij als een onlosmakelijk onderdeel van zijn werk. Zijn kennis daarover komt voort uit zijn jarenlange ervaring in engineeringsvraagstukken. Voor zijn ontwerp van de volledig recyclebare modulaire bank REFLEX voor Artifort kreeg hij internationale erkenning: het ontwerp werd gewaardeerd met een nominatie ‘Best of 2011’ van MD International Designscout (Kategorie Polstermobel). Van zijn succesvolle ontwerp van zijn stoel ‘Cole’ werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

Toine heeft voor Creafort de stoelenserie Avola ontworpen.


Marc Th. van der Voorn

Ontwerper salontafel Notes, en stoel en barstoel Wire

Marc Th. van der Voorn is een all round product designer van tijdloos Dutch Design. Zijn ontwerpen zijn ogenschijnlijk eenvoudig, maar hebben een gelaagdheid door een verrassend lijnenspel, bijzondere details en materiaalkeuze. In 2021 won Marc een Reddot award.

Marc studeerde interieurarchitectuur in Groningen en heeft inmiddels een breed oeuvre opgebouwd aan interieurproducten. Zijn eerste ontwerp voor Creafort is de salontafel-familie Notes. Inmiddels is ook de Wire onderdeel van de Creafort collectie. De Wire-familie bestaat uit een stoel en twee verschillende hoogtes barkrukken.


Jan (Jannes) Dijkstra

Ontwerper tafelconcept GYO

Jan (Jannes) Dijkstra is geboren in het Noorden van Nederland en groeide op in een heel klein dorpje met de naam Olterterp. Als kind was Jan altijd aan het tekenen of dingen aan het maken.

Het was dan ook geen verrassing dat hij aan The Design Academy is gaan studeren. Hij studeerde af binnen de afdeling “Living’ in juni 2005.

Zijn afstudeerproject ‘kitchenette’ was een keuken volledig van metaaldraad gemaakt. De keuken teruggebracht tot de essentie. Tijdens dit project ontdekte hij zijn liefde voor het materiaal; metaaldraad.
Na het afstuderen startte hij zijn eigen ontwerpstudio; studio JanJannes. Het Ylfi ontwerp was het eerste draadmetalen stoelontwerp in een collectie en daarna volgden meerdere ontwerpen van stoelen tot tafeltjes waarin ook andere materialen werden gecombineerd.

Studio JanJannes ontwerpt vriendelijke en sympathieke producten en meubelen met een tikkeltje eigenzinnig karakter voor thuis, kantoor of in de tuin. Met oog voor functionaliteit en maakbaarheid. Herkenbaar en tijdloos. “Making everyday life less ordinary”.

Zijn ontwerpen bevinden zich in meerdere merkcollecties zoals: Pols Potten, Label van den Berg, Drisag, jan kurtz, jame meubelen.

Zijn eerste ontwerp voor Creafort is tafelconcept GYO.